Rüzgar türbini nedir, ne işe yarar vb. merak edilen konuları sizler için hazırladık. Enerji, birden çok alanda ihtiyaç duyulan önemli bir yaşam kaynağı olarak karşımıza çıkmakta. Güneş enerjisi ile beraber günümüzde en çok gelişmekte olan teknoloji rüzgar enerjisini ön planda tutmaktadır. Gelin hep birlikte inceleyelim.
Rüzgar Türbini Nedir?
Rüzgar türbini nedir? rüzgardaki hapsolan kinetik enerjiyi, mekanik enerjiye ve ardından da elektrik enerjisine dönüştüren sisteme verilen addır. Rüzgar türbinleri birden çok ekipmandan oluşur. Hatta kısacası bir türbin genel olarak rotor, kule, kanatlar, jeneratör, dişli kutusu ve elektrik-elektronik elemanlardan oluşmaktadır. Rüzgar türbinleri de üç farklı jeneratör kullanılmaktadır. Bunlar; senkron jeneratöre, doğru akım jeneratörleri ve asenkron jeneratörlerdir.
Rüzgar Türbini Fiyatları
Rüzgar türbini fiyatları; inverter, akü vb. ekipmanları bulundurmadan 2 KW fiyatı 11500 TL'den başlamaktadır. Yalnız bu fiyat minimum fiyat olmakla beraber; talep edilen enerji ve tercih edilecek olan firmanın ürün kalitesine göre 18000-, 20000 bin TL arasında da olabilir. Akü, bağlantı kabloları, inverter vb. tüm ekipmanları ile 5 KW rüzgar tribünü fiyatı her şey dahil olmakla birlikte 100 bin dolar ve üzerine çıkabilmektedir.
Rüzgar Türbini Yapımı
Rüzgar türbini yapımı için gerekli olan iki
malzeme vardır. Birincisi türbini tutacak olan çubuk, ikincisi ise rüzgarın
içine dolacağı perva nelerdir.
Türbin yapım aşamasında ilk olarak türbinleri
yapmaktan başlarsak en doğru hamleyi yapmış olacağız.
● Türbinleri hallettikten sonraki aşamalar gayet hızlı ve
kolay şekilde hallolacaktır.
● Türbinlerin yapım aşamasında öncelikle yağlı kağıdın orta
kısmı belirtilmelidir.
● Büyüklüğü baz alınarak çember şekli verilmelidir.
● Kesilen çemberin orta kısmında küçük bir çember şekli daha
çizilmelidir.
● bu adımların hemen ardından kesme aşamasına geçmeliyiz. Bu
kısımda da gerekli olan türbin desenleri oluşturulmalıdır. Çemberin ortasında
yer alan küçük çembere uzanan kesimler yapılmalıdır.
● Kesilmiş olan bu kısımlar, çemberin merkezinde yer alan
aynı desende birleştirilmelidir. Sonrasında ise ortasında iğne ile sabitleme
işlemi gerçekleştirilmelidir.
● Geçirilen bu iğne belirli bir çubuğa sabitlenmeli ve bu
işlemin ardından türbin, rüzgarın açısında tutulmalıdır.
● Son olarak ta gerekli olan hallerde türbinlerde belirli
düzeltmeler yapılabilir.
Türbin yapımı için gerekli malzemeler: 3 adet 80 cm uzunluğuna sahip boru, tahta plaka, taşlama makinası, somun,kaynak makinası, darbeli matkap, 3 metre uzunluğunda direk, merdiven, şablon çizim gerekmektedir.
Bir Eve Yetecek Rüzgar Türbin
Bir eve yetecek rüzgar türbini; ev tipine
uygun rüzgar enerjisinin nasıl yapıldığını soranlara yanıt, evin bulunduğu
bölge baz alınarak ayarlanmasıdır. Evlerde en fazla kullanılmakta olan
yenilenebilir enerji kaynağı türü elbette ki güneş enerjisidir. Ev tipi rüzgar
türbinlerine bağlı olabilmek adına 220 volt enerjiye sahip olabilmek için bazı
ürünlere ihtiyaç duyarız. Bu ürünler şu şekildedir:
l Türbin Frenleme Sistemi
l Akü Grubu
l Türbin Şarj Kontrol cihazı
l Kontrol Panosu
l İnverter
l Rüzgar Türbin Direğidir.
Dikey (düşey) Eksenli Rüzgar Türbinleri
Dikey (düşey) eksenli rüzgar türbinleri; rüzgarın geliş yönüne göre diktir. Ticari kullanımlar yerine deneyler için üretimi sağlanmaktadır. Yere yerleştirilebilecekleri için kulenin maliyeti ve ihtiyacı ortadan kalkar. Ayrıca sistemsel olarak istenilen rüzgar yönü baz alınarak çevrilebildiği için dümen sistemine gerek duyulmuyor. Bu türbinler yatay eksenli rüzgar türbinlerine nazaran düşüktür. Açacak olursak dişli kutusu ve jeneratör yer boyutunda yerleştirildikleri için kule kullanma sakta olur, böylece kule masrafından kaçınmış oluruz.
Mini Rüzgar Türbini
- Mini rüzgar türbinleri: Sabit mıknatıs sahip jeneratörler aracılığıyla elektrik üretmekte olan küçük rüzgar türbinleri en çok 30 kw enerji üretmektedirler.
- Açacak olursak mini rüzgar türbini, rüzgar çiftliklerinde yer aldığı türden güçlü ve büyük ticari rüzgar türbinlerinin yerine mikro elektrik üretimi açısından kullanılan bir türbin olarak bilinir.
Rüzgar Türbinlerinin Nasıl Çalıştığı
Rüzgar türbinlerinin
nasıl çalıştığı anlamanın en kapsamlı yolu iki önemli aerodinamik
kuvvetin iyi bilinmesidir. Bunlar kaldırma ve sürükleme kuvvetleridir.
Sürükleme kuvveti, cisim yüzeyinde akılsal yönde meydana
gelen bir kuvvet mekanizmasıdır. Sürükleme kuvvetine verilebilecek en iyi örnek
paraşüt tür.
Kaldırma kuvveti ise, akış yönünde dik olarak oluşturacağı
gelen bir kuvvet olarak bilinmektedir. Hatta öyle ki uçakların yerden
havalandırılması da bu kuvvet sel yön sebebiyle kaldırma kuvveti olarak
isimlendirilmiştir.
Rüzgar Türbini Çalışma Prensibi
- Rüzgar türbini çalışma prensibi genel anlamda akışkan düzeyde olan hava türbine doğru ilerler ve türbinin kanatları oluşan dairesel şekilde dönmeye başlar.
- Kanatların dönmesi ile meydana gelen kanatların birleşim bölgesiyle bağlantısı olan şaft dönmeye başlar.
- Meydana gelen dişli kutuları sayesinde dönme hızı isteğe bağlı olarak artırılarak yüksek hızlı şaft, jeneratöre gerekli miktarda kinetik enerji aktarımını sağlamaktadır.
- Kısacası açıklayacak olursak; rüzgar türbinlerinin çalışma düzeneğinde pervanenin meydana getirmiş olduğu dönme hareketi ile meydana gelen kinetik enerji türbinin diğer parçalarına ait makine yeri bölümünü elektriğe dönüştürür.
Rüzgar Türbini Şarj Kontrol Cihazı(şarj regülatörü)
Rüzgar enerjisinin üretimini sağlayan elektriği akülerde depolamaya hazır hale getiren cihazlara, rüzgar türbini şarj kontrol cihazı(şarj regülatörü) adı verirler. Bu sayede üretimi sağlanan elektrik akülerin ömrünü daraltmadan depolanmış olur. Her türbin sisteminde gerekli olan unsur şarj kontrol cihazı kullanılmasının gerekli ve uyumlu olmasıdır. Birbirinden farklı çeşidi olmasına rağmen şarj kontrol cihazı ve MPPT şarj kontrol cihazları fiyatları, işlev ve türüne göre elbette farklılık gösterir. Son dönemlerde oldukça popüler olan şarj kontrol cihazı, çevreyi korumak için herkesin tercih etmesi gerekli olan enerji türleri yenilenebilir enerji türleri ile ilgili kullanımlarda son derece gereklidir. Bahsettiğimiz bu enerji çeşitleri kömür veya doğal gaz gibi doğada tükenecekleri için alternatifleri düşünülmesi gerekmeyen ve çözümünü olmayan atıklar yaratan enerji çeşitleri olarak karşımıza çıkmaktadır.
Rüzgar Türbinin Ne İşe Yarar
- Rüzgar türbinin ne işe yarar konusunda bilgi verecek olursak; içerisinde yer alan jeneratör sayesinde kanatların dairesel hareketleri sayesinde oluşan mekanik enerjiyi, elektrik enerjisine dönüştürmekte yardımcı olurlar.
- Bu yüzden türbin olarak bildiğimiz dev boyutundaki enerji türbinleri, kullanımının gerçekleştiği tüm ülkelerde oldukça önemli bir yere sahiptir.
- Tasarruflu oluşunun haricinde doğa dostu olması en büyük faydasıdır.
- Çevreyi temiz tutar ve rüzgarı kullanarak elektrik üretimini kolaylaştırır.
- Örneğin yenilenemez enerji kaynaklarının başında gelen madenlerden olan kömür gibi etrafına zararlı ve kötü gazları yaymamış olur.